У НОВИЙ РІК БЕЗ БОРГІВ ЗА ПРИРОДНИЙ ГАЗ

2021-12-29

Упродовж останніх років у державі не переглядалися тарифи за теплопостачання для населення. В результаті утворилася різниця між економічно обґрунтованими витратами щодо виробництва, транспортування теплової енергії й тарифами, які застосовувалися для побутових споживачів.

Реструктуризація заборгованості підприємств теплопостачання за спожиті енергоносії – одна з умов Меморандуму про взаєморозуміння щодо сталого проходження опалювального сезону, підписаного восени між Кабінетом Міністрів, Офісом Президента України, Асоціацією міст України та органами місцевого самоврядування.

Наприкінці грудня 2021 р. з держбюджету громадам почала надходити субвенція на погашення заборгованості різниці в тарифах. Для цього передбачено майже 27 млрд грн.

На Вінниччині з обласного бюджету вже здійснено перерахунок коштів для КП «Вінницяоблтеплоенерго». Його генеральний директор Андрій Ковальов вважає цю знакову подію серйозною перемогою, адже цьому передувало чимало консультацій з Міністерством розвитку громад та територій України, готувалися детальні розрахунки, аналітичні записки, довідки, було надіслано звернення до Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго», велися конструктивні дискусії на рівні облдержадміністрації та обласної ради. 

Як зауважила головний економіст Ірина Грубар, підприємство нині отримало різницю в тарифах у розмірі 63 млн. грн. і нею погашено заборгованість за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України». «Вінницяоблтеплоенерго» не отримувало різницю «живими» грошима, а як взаєморозрахунок.

Таким чином, наразі підприємство вийшло на відсутність заборгованості перед газопостачальною компанією, що в майбутньому дасть змогу стати рівноцінними, повноправними учасниками ринку природного газу.

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»