ВСТАНОВЛЕНО КОРИГОВАНІ ТАРИФИ НА ТЕПЛОВУ ЕНЕРГІЮ

2021-12-30

Комунальне підприємство «Вінницяоблтеплоенерго» переглянуло тарифи на теплову енергію для бюджетних та госпрозрахункових споживачів, які було встановлено з 1 жовтня 2021 р.

Необхідність коригування викликана тим, що на ринку енергоносіїв відбулися певні зміни в цінах на тверде паливо, природний газ, електроенергію. Відтак, вартість природного газу зросла на 91,5 %, електроенергії – на 100,8 %, дров – на 39 %, тріски – на 61 %, паливних пелетів – на 185%.

У зв’язку зі збільшенням цін на ринку енергоносіїв, а відтак зростанням витрат на їх придбання, КП «Вінницяоблтеплоенерго» вимушено було переглянути тарифи. Отже, для бюджетних та госпрозрахункових споживачів тарифи на 1 Гкал теплової енергії зросли на 171 грн 28 коп. (4,7 %) з урахуванням коригуючого коефіцієнта фактичної вартості природного газу. Якщо станом на 1 листопада вартість 1 Гкал складала 3627 грн, то після корегування, з 1 грудня 2021 р., становитиме 3798 грн 28 коп. Це тарифи без урахування розцінки утримання центральних теплових пунктів.

На черговій 15 сесії обласної Ради розглянуто й затверджено кориговані тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування, послуги з постачання тепла і гарячої води КП «Вінницяоблтеплоенерго» та дочірнім підприємством «Альтернативна теплова енергія» (Рішення № 326 від 24.12.2021). Тарифи для населення залишаються незмінними на рівні минулого опалювального сезону і найближчим часом зростати не будуть.

Генеральний директор КП «Вінницяоблтеплоенерго» Андрій Ковальов сьогодні відверто говорить про проблеми, зокрема, фізичне та моральне зношення основних технічних фондів, більшість яких вже відпрацювали свій ресурс, втрати тепла під час транспортування, малоефективна тепловіддача, висока температура відхідних газів і низький ККД опалювальних котлів тощо. Однак, у цих непростих умовах підприємство знайшло шляхи збільшення виробництва теплоенергії, гарячої води та зниження тарифів на послуги завдяки об’єднанню з ДП «Альтернативна теплова енергія» та прийняттю на баланс в господарське відання 22 котелень закладів охорони здоров’я та освітніх установ області. 

У новому 2022 році колектив КП «Вінницяоблтеплоенерго» працюватиме над реалізацією основних стратегічних планів задля отримання низки позитивних ефектів: підвищення енергоефективності, модернізація обладнання, зменшення собівартості, мінімізація втрат енергії в мережі та під час безпосереднього виробництва, покращення якості надання послуг, оптимальне використання палива, зниження рівня шкідливих викидів у повітря, збільшення чистого прибутку та підвищення рівня конкурентоспроможності в енергетичній галузі України.

Пресслужба «Вінницяоблтеплоенерго»