Андрій КОВАЛЬОВ: ЗРОБЛЮ ВСЕ МОЖЛИВЕ І НЕ МОЖЛИВЕ ДЛЯ СТАБІЛЬНОГО ПРОХОДЖЕННЯ ОПАЛЮВАЛЬНОГО ПЕРІОДУ

2022-01-28

   Забезпечити погашення заборгованості перед КП «Вінницяоблтеплоенерго», своєчасно виплачувати поточні платежі і визначити механізм відшкодування різниці у тарифах для населення – таке протокольне доручення Вінницькій облдержадміністрації сьогодні на черговій 16-тій сесії адресували депутати обласної Ради.

   Перед розглядом порядку денного у зв’язку із проблемами, що склалась зі станом розрахунків за спожиті енергоносії закладами, які є спільною власністю територіальних громад, перед депутатами виступив генеральний директор КП «Вінницяоблтеплоенерго» Андрій Ковальов. Він, зокрема, зазначив, що заклади обласного підпорядкування у 23 населених пунктах Вінниччини, які отримують теплову енергію із джерел генерації КП «Вінницяоблтеплоенерго» на сьогодні заборгували із розрахунків за теплопостачання 37,8 млн грн.

   Ситуація катастрофічна, адже в цьому місяці жодної гривні на рахунки підприємства не надійшло за надані послуги ще в грудні. Через це немає можливості сплатити за споживання природного газу, розрахуватися з постачальниками дров, пелет, щепи. Запас твердого палива залишився на тиждень безперебійної роботи котелень. На його придбання потрібно 49,4 млн грн, однак таких коштів на рахунках немає.

   Зараз не вистачає коштів для розрахунку з «Нафтогаз Трейдингом», а розрахуватися потрібно до кінця січня. Є лист, згідно з яким, оплата обсягу природного газу, що фактично був переданий постачальником, здійснюється в повному об’ємі – 100%  вартості до 25 числа місяця.

   Андрій Ковальов звернув увагу на те, що крім дебіторської заборгованості перед підприємством, існує також заборгованість різниці в тарифах для населення, яка виникла в результаті виконання Меморандуму. Відповідно до нього, тарифи для населення залишено на рівні минулого опалювального сезону, а механізм щомісячного відшкодування різниці в тарифах – не визначено.

   Важливим фактором успішного розвитку підприємства є підтримка на рівні області заходів з енергоефективності, а саме Комплексний план модернізації, який розроблено КП «Вінницяоблтеплоенерго», зокрема, йдеться про оновлення котелень, мереж. За рахунок цього будемо менше споживати, а відтак менше платити. Вартість природного газу щорічно зростатиме, тож необхідно шукати альтернативні технології, які безпосередньо впливатимуть на зменшення тарифів для споживачів.

   Підприємство наразі перебуває на  межі виживання і не здатне надалі якісно виконувати свої функції із своєчасного, безперебійного теплопостачання упродовж опалювального періоду та створювати комфортні умови для громадян.

   В обговоренні цього питання виступили керівники профільних департаментів, які підтвердили, що не мають фінансових можливостей, щоб розрахуватися із КП «Вінницяоблтеплоенерго» за отримані послуги із теплопостачання. Як тільки кошти надійдуть на їхні рахунки – одразу готові погасити заборгованість.

   Сподіваємося, що уже найближчим часом це питання буде врегульовано й вимушена зупинка котелень не відбудеться. Зі свого боку генеральний директор робить все можливе і неможливе для стабільного проходження опалювального періоду.

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»