ГОТУЄМОСЯ ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ – СТВОРЮЄМО ЗАПАС ДЕРЕВИНИ

2022-06-23

    КП «Вінницяоблтеплоенерго» активно готується до непростого опалювального періоду 2022-2023 рр. в умовах скорочення обсягів природного газу на 10%, доведених Мінрегіоном.

    Для сталого проходження сезону є потреба у паливній деревині вологістю не більше 40% у кількості 25000 м3. Уже зараз на закумульовані кошти, яких недостатньо, у тісній співпраці з терорганом Держагентства лісових ресурсів та «Віноблагроліс» щоденно проводиться завчасна заготівля твердого палива, створюється запас сировини з можливістю її просихання.

    Загалом для заготівлі деревини підприємству необхідні кошти у розмірі біля 25 млн грн, якими, зважаючи на дебіторську заборгованість споживачів за теплову енергію (23,9 млн. грн.) та невідшкодовану різницю в тарифах (8,5 млн грн), підприємство нині не володіє.

    Заготівля твердого палива влітку є надзвичайно актуальною, адже саме зараз можна придбати його за нижчою вартістю, ніж взимку, коли попит зростає. Крім того, як показує практика, паливо, придбане в опалювальний період, характеризується значно вищою вологістю – іноді до 60%. І потрібно його більшу кількість, ніж підсушеного. Калорійність такої деревини майже у два рази нижча, ніж заготовленої заздалегідь. Попередня заготівля дров дасть змогу підприємству не витратити додатково 6 млн грн, допоможе знизити собівартість виробництва теплової енергії, уникнути збиткової діяльності, ефективно вплине на експлуатацію теплогенеруючого обладнання.

    Генеральний директор КП «Вінницяоблтеплоенерго» Андрій Ковальов розуміє всі складнощі, якими живе область під час воєнного стану, однак вкотре відзначає важливість якісної та вчасної підготовки Вінниччини до опалювального сезону 2022-2023 рр.

    Звертаємося до очільників області з проханням віднайти можливості підтримати підприємство у підготовці до зимових холодів шляхом:

    – погашення дебіторської заборгованості за теплову енергію закладів, що фінансуються з обласного бюджету на суму 11,5 млн грн;

    – погашення заборгованості з різниці в тарифах для населення – 8,5 млн грн;

    – виділення коштів для придбання обладнання необхідного для нарощування обсягів виробництва теплової енергії з використанням альтернативних джерел енергії і відповідно зменшення обсягів використання природного газу;

    – погодження отримувати деревину влітку з післяплатою.

    Зі свого боку, КП «Вінницяоблтеплоенерго» здійснює всі необхідні заходи задля зменшення витрат в умовах обмеження грошових ресурсів, і, водночас, з турботою про вінничан якісно готується до нового опалювального сезону.

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»