КЕРІВНИЦТВО ОБЛРАДИ ЗНАЙОМИЛОСЯ З ПРОЄКТАМИ МОДЕРНІЗАЦІЇ  КОТЕЛЕНЬ «ВІННИЦЯОБЛТЕПЛОЕНЕРГО»

2022-02-22

   Плановий об’їзд об’єктів КП «Вінницяоблтеплоенерго», яке забезпечує тепловою енергією та гарячою водою побутових споживачів та бюджетні установи регіону, здійснили перший заступник голови Вінницької обласної Ради Володимир Кістіон та начальник управління з питань майнових та орендних відносин, будівництва, інфраструктури, ЖКГ облради Василь Броварник 22 лютого. На завершальному етапі опалювального сезону перевірили роботу двох котелень у Вінниці по вул. Мічуріна, 32 та вул. Сонячна, 3.

   На першому об’єкті генеральний директор Андрій Ковальов презентував проєкт його комплексної реконструкції. Цю котельню було побудовано ще у 1988 році. З того часу котли вичерпали вже свій ресурс, втрати в мережах нині складають 41,9 %. Після оновлення потужність складатиме 2,1 МВт, економія електроенергії – 16 МВт/рік, втрати тепла скоротяться до 6,5%, а прогнозований економічний ефект складе 4,3 млн грн/рік.

   Інший об’єкт – котельню по вул. Сонячна, 3 було капітально реконструйовано у 2013 р., зокрема, замінено 1 застарілого газового котла на 2 газових сучасних енергоефективних. Крім того, у 2021 р. встановлено орендований у ВОКС ЛП «Вінагроліс» модульний теплогенератор, де у якості палива використовується тріска. Завдяки введенню в експлуатацію теплогенеруючого обладнання відбулася значна економія природного газу (341,3 тис. м3).

   Далі у форматі «круглого столу» пройшло обговорення проблем, які нині переживає підприємство. Генеральний директор Андрій Ковальов, який був призначений на посаду півроку тому, зауважив, що попри труднощі, опалювальний період 2021-2022 рр. триває спокійно, планово та без ускладнень чи аварій. Зокрема, вдалося значно наростити виробництво теплової енергії з альтернативних видів палива та зменшити споживання газу.

   Основні негаразди, які доводиться долати на КП «Вінницяоблтеплоенерго», пов’язані насамперед із підвищенням тарифів на послуги, зростанням цін на природний газ, фізичним зношуванням основних фондів, надмірними втратами тепла при виробництві, транспортуванні, високим енергоспоживанням, зменшенням фактичних обсягів реалізації теплової енергії, значною заборгованістю споживачів, критичною нестачею обігових коштів, невідшкодуванням підприємству різниці в тарифах за попередні періоди тощо.

   Йшлося на засіданні також про перспективи розвитку підприємства, зокрема, участь у Програм економічного та соціального розвитку Вінницької області, проведення низки заходів, спрямованих на модернізацію тепломеханічного обладнання, зменшення втрат енергії в мережах, реконструкція котелень, заміну котлів, оснащення їх системою хімічної підготовки води, впровадження системи автоматичного моніторингу споживання енергетичних ресурсів та відпуску теплової енергії та ін. Загальна сума необхідних інвестицій складає 15 млн грн.

   КП «Вінницяоблтеплоенерго» вперше розроблено Комплексний план технічних заходів на 2022 р. на загальну суму 27 млн грн, підготовлено на розгляд обласної Ради зміни до інвестиційної програми в межах раніше затвердженої суми – 3,6 млн грн, впроваджується система електронного документообігу, проводяться заходи із прийняття у відання 22 котелень закладів освіти та охорони здоров’я області тощо.

   Підбиваючи підсумки, перший заступник голови облради Володимир Кістіон відзначив якісну, професійну, злагоджену роботу колективу, який в непростих економічних та суспільно-політичних умовах безперебійно, в повному обсязі забезпечує тепловою енергією та гарячою водою багатоквартирні будинки та установи бюджетної сфери області. Акцентував на тому, що новий очільник «Вінницяоблтеплоенерго» разом із командою зберіг стабільність робити підприємства, здійснює позитивні кроки на шляху до розвитку: впроваджуються енергозберігаючі інновації, проводиться модернізація обладнання котелень та мереж, збережено кадровий потенціал шляхом створення безпечних умов праці та вчасної виплати зарплати, робиться все задля зниження собівартості виробництва теплової енергії, підвищення якості та надійності теплопостачання, створення привабливих умов для інвесторів.

   Насамкінець В. Кістіон зауважив, що обласна Рада завжди на своєму рівні підтримувала ініціативи керівництва, створювала умови, можливості для ефективного функціонування «Вінницяоблтеплоенерго». Уже зараз необхідно розпочати підготовку до нового опалювального сезону 2022-2023 рр., а також найближчим часом подати на затвердження Стратегічний план розвитку підприємства до 2030 року – основний документ, який визначить орієнтири, пріоритети, ресурси для успішної діяльності на ринку комунальної теплоенергетики.

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»