2023: Підсумки року на КП «Вінницяоблтеплоенерго»

2023-12-29

   Другий рік повномасштабної російсько-української війни. З кожним днем вона забирає у нас найцінніше – людські життя й залишає дорогоцінні миті надії, глибокої віри в Перемогу. 2023: Підсумки року на КП «Вінницяоблтеплоенерго»

    КП «Вінницяоблтеплоенерго», незважаючи на загрози, увесь цей час продовжувало дихати, працювати і рухатися вперед. Під обстрілами території країни, в умовах постійної небезпеки розпочався новий опалювальний сезон, до якого працівники ретельно підготувалися і, сподіваються успішно пройти його. Усі старанно трудяться, забезпечують теплом та гарячою водою побутових споживачів та бюджетні установи області.

    – У складних умовах доводиться налагоджувати безперебійне тепло- та водопостачання, але наші котельні, теплогенераторні, насосні станції, ЦТП працюють 24/7, – зазначає генеральний директор підприємства Андрій Ковальов. – Колеги розуміють ситуацію, а тому самовіддано працюють, інколи без вихідних і понаднормово.

    У 2023 році КП «Вінницяоблтеплоенерго» продовжило процес інтеграції альтернативних технологій, чим здешевлює собівартість послуг – 48 котелень із 67 дооснащені котлами, що працюють на твердому паливі.

    – Альтернативна енергетика є перспективним напрямом, а економія у цьому питанні є важливим чинником, – підкреслює Андрій Ковальов. – Котли, які можуть працювати на дровах, щепі, пелетах та інших місцевих видах палива, суттєво економлять кошти, які раніше йшли на оплату за газ.

    Вироблення теплової енергії за рахунок використання альтернативних джерел безпосередньо впливає на зменшення тарифів для споживачів. Окрім того, вдається економити енергоносії, а саме – газ, дбати про навколишнє довкілля, зменшуючи викиди в атмосферу та загалом покращувати якість послуг. Головними завданнями для підприємства наразі є продовження роботи з модернізації обладнання котелень, підвищення енергоефективності та вихід на сталий рівень прибутковості.

    Один із останніх успішних заходів – енергозберігаючий проєкт на базі чотирьох теплових насосів і двох електричних котлів Viessman (Німеччина) загальною потужністю 120 кВт виконано на теплопункті по вул. Ботанічній у Вінниці.

    Гендиректор Андрій Ковальов на 100% переконаний, що завдяки використанню сучасних технологій та матеріалів можна досягнути зменшення втрат теплової енергії, поліпшити якість надання послуг, зекономити значну кількість палива, стабілізувати тариф, знизити навантаження на місцеві бюджети, а також і на сімейні.

    Торік КП «Вінницяоблтеплоенерго» було здійснено комплексну реконструкцію котельні за адресою вул. Діонісія Міклєра (Мічуріна), 32 у м.Вінниці, а цього року вже можна говорити про економічну ефективність проведених заходів.

    Якщо згадати про фактичні втрати тепла через ізоляцію в теплових мережах під час опалювального сезону 2021-2022 рр. до проведеної комплексної реконструкції, то вони склали 664,08 Гкал, а в грошовому еквіваленті це 2 млн 446 тис грн.

    Натомість, уже після ремонтних робіт, що включали в себе оновлення системи теплопостачання будівель окремих закладів соцсфери, ДСНС та охорони здоров’я, а також виведення з експлуатації частини теплових мереж довжиною 949 м.п. у двотрубному обчисленні, вдалося значно знизити втрати теплової енергії до 318,6 Гкал, у фінансовому плані це 1 млн 210 тис грн.

    Отже, завдяки проведеній реконструкції втрати теплової енергії в опалювальному періоді 2022-2023 рр. скоротилися більше ніж на половину, зокрема, економія бюджетних коштів склала 1 млн 236 тис. грн. Цифри говорять самі за себе…

    Для втілення енергоощадних заходів працівники постійно дбають про те, щоб застаріле обладнання замінювати високоефективним. І від цього досить швидко з’являються позитивні результати.

    Наприклад, на одній котелень у м. Вінниці торік встановили «частотники» (ПЧ) для перетворення та плавного вирівнювання змінного струму. Ці пристрої дозволили досягати максимальної енергетичної продуктивності роботи насосних агрегатів.

    За підсумками опалювального сезону на цьому об’єкті економія електроенергії в грошовому еквіваленті склала 140,7 тис. грн у порівнянні з відповідним минулорічним періодом.

    Свіжий факт: за фінансової підтримки Жмеринської міської ради капітальний ремонт зроблено на одній із котелень, що обслуговує місцеву лікарню. Своєчасно проведено тендерні процедури, закупили необхідне устаткування на суму близько 3 млн грн., встановили два газових котли, твердопаливний котел тривалого горіння, який підключено до димоходу через циклон (видаляє золу з продуктів згоряння), що дасть змогу зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу.

    Сучасні циркуляційні насоси для води значною мірою дозволять економити електроенергію, але при цьому показуватимуть високу продуктивність і рівень ККД.

    У міжопалювальний період, незважаючи на труднощі воєнного часу, працівники «Вінницяоблтеплоенерго» приводили господарство до ладу. Окрім реалізації масштабних проектів, виконували чимало поточних і не менш важливих справ. На багатьох об'єктах провели ремонт обладнання, техніки, облаштували місця для складування і зберігання дров, замінили труби, встановили сучасні прилади обліку електроенергії, тепла, води, камери відеонагляду тощо.

    На реконструйованих ЦТП замість застарілих й енергозатратних кожухотрубних теплообмінників встановили пластинчасті розбірні компактні. Вони мають високий коефіцієнт теплопередачі та низькі втрати тиску, вимагають мало витрат при проведенні монтажно-налагоджувальних, ізоляційних та ремонтних робіт. Економічний ефект від проведених заходів складає близько 15%.

    При правильному вкладанні коштів в енергоефективність та енергозбереження споживання енергоносіїв у нашій країні зменшиться в рази. Згідно із затвердженим планом-графіком та планом організаційно-технічних заходів КП «Вінницяоблтеплоенерго», з метою перевірки системи теплопостачання на щільність та для попередження поривів теплових мереж під час опалювального сезону проводився такий обов’язковий захід як гідравлічні випробування. Ці заходи необхідні для забезпечення якісного та безперебійного теплопостачання в домівки вінничан, заклади і установи соцсфери в холодну пору року.

    Як зауважує гендиректор підприємства Андрій Ковальов, пріоритетним також є створення належних умов праці та відпочинку для робітників котелень. Адже, коли персоналу зручно та комфортно, тоді продуктивність й ефективність праці теж зростає, а нещасних випадків, травматизму на виробництві немає.

    Маючи досвід блекаутів минулого року, коли здійснювалися ворожі обстріли енергосистеми України, задля безперебійного забезпечення закладів соціальної сфери області теплом дуже важливо розгорнути якнайбільше модульних котелень на альтернативних видах палива. На початку року таку котельню із усім необхідним комплектом обладнання робітники КП «Вінницяоблтеплоенерго» підготували і встановили на одному із об’єктів власними зусиллями.

   Восени мобільну котельню потужністю 1 МВт отримали від Вінницької обласної військової адміністрації. Ще одну на альтернативних видах палива передали міжнародні партнери.

    – Мета такого проєкту – незалежність від можливих енергетичних криз та мобільність, – зазначає генеральний директор Андрій Ковальов. – Адже котельню можна швидко змонтувати і, за потреби, перемістити. Важливо, щоб окремі заклади, а у певних випадках невеличкі групи будівель чи масиви, можна було підключити до більш-менш захищених мереж і забезпечити принаймні мінімальне опалення у морози.

    Це як бензиновий генератор: коли пропадає електропостачання – на все не вистачить, але критичні потреби забезпечить. Так само і мобільна котельня: дозволяє забезпечити опалення, якщо з якихось причин «випала» штатна схема постачання тепла.

    До речі, про генератори. На котельнях «Вінницяоблтеплоенерго» є достатня кількість альтернативних джерел електроенергії, адже упродовж минулого року надходила допомога і від органів влади, і міжнародних організацій.

    Наприклад, 16 генераторів у межах проєкту «Посилення стабільності постачання тепла населенню України» отримало КП «Вінницяоблтеплоенерго» від міжнародного фонду UNOPS Ukraine за сприяння Мінрегіону України та Вінницької обласної військової адміністрації, зокрема, начальника Вінницької ОВА Сергію Борзову, а також народного депутата України Ірини Борзової. Загальна вартість генераторів понад 6 млн грн. 14 компактних електростанцій AKSA APD35A мають потужність 28 кВт, 2 – AKSA APD75A на 60 кВт. Їх облаштовано на котельнях, які подають тепло до лікарень, а також на обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, навчально-реабілітаційних центр, декілька навчальних закладів.

    12 новеньких потужних генераторів турецького виробництва розмістили на котельнях КП «Вінницяоблтеплоенерго» у районах області. Ці дороговартісні енергетичні установки пощастило отримати завдяки співробітництву з Міжнародною Організацією з міграції в Україні IOM Ukraine. Потужність компактних електростанцій GJR25 – 25 кВт.

    Станом на сьогодні всі великі медичні заклади у Вінниці та області, які обслуговує підприємство, забезпечені генераторами потужністю від 40 до 200 кВт. І це завдяки Вінницькій обласній раді, яка виділила 5 млн грн на переоснащення низки об`єктів теплопостачання додатковим обладнанням на альтернативних джерелах енергії, для заміни насосних груп при їх пошкодженні та забезпечення резервними джерелами електроживлення. Цікавим є й те, що завдяки умільцям підприємства на котельнях КП «Вінницяоблтеплоенерго» з’явилися пересувні мобільні генератори. На причіпи-платформи робітники встановили новенькі апарати потужністю 44 кВт. Тож електроенергію можна «привозити» на кілька об’єктів у критичний момент і забезпечити безперебійне живлення. Це дає змогу в разі аварійного знеструмлення цілодобово підтримувати теплопостачання до лікарень, будинків-інтернатів, освітніх закладів та ін.

    Показовим є досвід налагодження комунікації з міжнародними організаціями, які надають обладнання для модернізації виробничих потужностей. Як доказ – нещодавня домовленість на поставку з Німеччини великої котельні (30 МВт). Вживаються заходи, спрямовані на зменшення обсягів споживання природного газу. Підприємство працює й над тим, щоб собівартість виробництва, транспортування, постачання теплової енергії за 1 Гкал теплової енергії ставала меншою.

    З метою участі підприємства в грантових програмах планується виконати корегування діючої схеми розвитку системи теплопостачання м.Вінниця з урахуванням підприємства КП «Вінницяоблтеплоенерго».

    Департаментом капітального будівництва Вінницької міської ради виконано вимоги технічних умов №546/08 від 31.05.2018 р. на приєднання до системи централізованого теплопостачання будівлі Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології з загальним приєднаним тепловим навантаженням – 1,586 Гкал/год (1,84 МВт).

    Так, в результаті реконструкції диспансерно-поліклінічного відділення Вінницького обласного онкологічного диспансеру, завершення будівництва Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології та приєднання до теплових мереж КП «Вінницяоблтеплоенерго» Українського державного науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів передбачається збільшення теплового навантаження на 3,44 Гкал/год (4,0 МВт).

    Передача котельні Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології в оренду КП «Вінницяоблтеплоенерго» дозволить: задіяти теплогенеруюче обладнання в роботу, в повному обсязі задовольнити технологічні потреби споживачів, що приєднуються до теплових мереж підприємства, розташованих на території «Медмістечка», використовувати за призначенням теплогенеруюче обладнання, своєчасно та в повному обсязі проводити регламентні роботи.

    Підприємство, починаючи з 2022 року, неодноразово зверталось за допомогою в наданні обладнання та матеріалів до міжнародних донорських організацій. Подано заявку на фінансування проектів за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

    Досить важливий фактор у діяльності КП «Вінницяоблтеплоенерго» – попередня заготівля промислової деревини. У тісній співпраці з терорганом Держагентства лісових ресурсів та «Віноблагроліс» щоденно і безперервно здійснюється постачання дров, створюється запас сировини, що дасть змогу виробляти теплову енергію упродовж усього сезону.

    Улітку гендиректор підприємства Андрій Ковальов звернувся до обласної військової адміністрації з проханням розглянути можливість надання 15 млн грн поворотної фінансової допомоги на закупівлю дров. І це дуже правильне було рішення, адже теплотворна здатність дров надто залежить від ступеня їх вогкості.

    Оптимальна вологість дров для опалення повинна становити не більше 20%. Наприклад, коли вологість деревини, яку отримуємо взимку одразу з лісового господарства, становить 50%, то її теплотворність знизиться на 9%. Якщо зробити заготівлю у весняно-літню пору, то завдяки природньому або штучному висушуванню теплотворна здатність дров підвищиться вдвічі і більше. Це, зокрема, дасть змогу економити гроші підприємства.

   Варто відзначити, що 15 млн грн обласною радою та обласною військовою адміністрацією було своєчасно виділено, а відтак вдалося зробити значні запаси дров у міжопалювальний період, коли вологість сировини нижча, ніж взимку. У результаті цього заощадили 1,5 млн грн бюджетних коштів.

    Одним із видів альтернативного палива, яке використовують на окремих котельнях КП «Вінницяоблтеплоенерго» є тріска або щепа. В якості сировинного джерела виступає: несортова деревина, відходи, отримані в результаті лісопиляння і переробки, порубкові залишки (в тому числі гілки, пеньки), навіть деревина, яка була у використанні в якості тари і будівельних матеріалів.

    Котли на щепі – це з економічної точки зору вигідний спосіб отримання тепла. Паливна тріска набагато дешевша в порівнянні з природним газом, брикетами або пелетами, але дещо дорожча за дрова.

    На підприємстві постійно дбають про поповнення запасів цього виду палива, аби забезпечити безперервність технологічного процесу вироблення теплової енергії.

    Станом на сьогодні на складах у Вінниці та області зосереджено близько 7000 куб. м колотих дров і 10000 куб. м різаного кругляка. З метою забезпечення якісної подачі палива і диверсифікації у разі відсутності газу, більшість котелень переобладнано під використання пелет – екологічно чистого біопалива, до складу якого не входять токсичні речовини.

    До речі, аби полегшити працю робітників, на підприємстві придбали кілька мобільних комбінованих дровоколів з ручною подачею. У випадку відключення електроенергії вони працюють на бензині. За годину можна поколоти від 5 до 7 кубометрів дров. Сила удару – до 12 тон, довжина деревини – 1 м, діаметр 600-700 мм.

    Є й такі гідравлічні агрегати, на яких, завдяки креативним умільцям, надійність і безперебійність роботи забезпечується за допомогою трактора МТЗ-892. Кілька хвилин на під’єднання – і техніка працює в тандемі.

    Механізація робочих місць – запорука безперервності процесу забезпечення котелень твердим паливом в необхідній кількості та якості.

    Серед новацій, які запроваджуються на підприємстві – відеонагляд на паливних складах та об’єктах енергогенерації, GPS-моніторинг транспорту, придбання сучасних теплових насосів, що мають високу енергоефективність та економлять витрати на електроенергію.

    Задля надійної та безпечної експлуатації котелень, налагодження єдиного комплексу контролю та управління технологічними процесами на окремих об’єктах обладнано систему диспетчеризації. Вона дозволяє здійснювати контроль у режимі реального часу силами мінімального штату працівників. Ефективно функціонує така система на чотирьох котельнях у м. Тульчині. Раніше їхню діяльність забезпечували 16 робітників, а зараз – тільки 4. Останні нині мають у руках планшети, на які онлайн надходить інформація про режим роботи теплогенеруючого обладнання, температурні, гідравлічні показники, можливість аварійної, пожежної загрози. Отримавши сигнал про певні несправності, оператор досить швидко може відреагувати і усунути проблему власними силами, або викликати ремонтну бригаду. Паралельно із оператором на місці, аутентична інформація надходить і до центральної диспетчерської у м. Вінниці.

    Запровадження диспетчеризації лиш на 4 об’єктах в м. Тульчині дещо здешевило вартість гігаколорії по підприємству загалом. Не важко вирахувати й економічний ефект. Якщо платити зарплату 16-тьом (з розрахунку 150 тис. на людину за опалювальний період), то сума складе 2 млн 400 тис. грн і, відповідно, якщо 4-ьом особам – 600 тис. грн. Цифри говорять самі за себе – економія для бюджету очевидна. Загальна вартість робіт у м. Тульчині з урахуванням проектної документації, постачання обладнання та його монтажу склала майже 400 тис грн.

    За цією ж схемою підприємство встановило відповідне устаткування ще на кількох об’єктах у районах області.

    Належний рівень організації пожежної безпеки – один із ключових елементів безпеки КП «Вінницяоблтеплоенерго». Щоб його досягнути, необхідно вжити низку заходів, зокрема забезпечити територію та приміщення первинними засобами пожежогасіння.

    Перед початком опалювального сезону на дільницях оновлено куточки пожежної безпеки, замінено вогнегасники, в яких завершився термін експлуатації, перевірено інвентар, який має бути в комплекті пожежних щитів.

    Предмети, що зберігаються на щитах, дозволяють швидко і ефективно загасити полум'я або забезпечити евакуацію людей з охопленої вогнем будівлі. Оператори котелень до початку виконання своїх обов'язків і періодично один раз на три роки проходять навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки.

    У жовтні 2023 р. співробітники ГУ ДСНС України у Вінницькій області провели пожежно-тактичне навчання та інструктаж щодо користування первинними засобами пожежогасіння для працівників КП «Вінницяоблтеплоенерго». Рятувальники відпрацювали навички із ліквідації вогню на об’єктах із підвищеним рівнем небезпеки та вміння працювати в екстремальних умовах.

    Усе відбувалося в умовах, наближених до реальних: виникнення пожежі на території підприємства, прибуття на місце за викликом служби ДСНС, евакуація працівників, зокрема, деблокування потерпілих з верхніх поверхів будівлі. ДСНС-ники з усім успішно справилися.

    Працьовиті хлопці із КП «Вінницяоблтеплоенерго» тримають фронт комунальний, але й не забувають допомагати тим, хто тримає оборону України на передовій.

   На початку війни працівники підприємства перерахували на ЗСУ свій одноденний заробіток – близько 200000 грн., продовжують займатися волонтерством.

    Майстри вже неодноразово виконували замовлення для ЗСУ. Наприклад, у вільний від основної роботи час виготовили близько тисячі скоб, які використовуються для укріплення бліндажів.

    Розуміючи, що тепло має бути не тільки в наших оселях, але й у захисників на фронті, – робітники ладнали пічки-буржуйки і відправляли на передову. 14 осіб добровольцями пішли на фронт і нині захищають Україну від рашистських окупантів. Олександр Домбровський, Анатолій Балатюк віддали своє життя за Україну. Це герої живуть не тільки у серцях рідних, спогадах колег, пам’яті побратимів. Віднедавна від їхнього імені щедро накриває ворога вогнем новенький «міні-Град». Його замовив у вінницьких умільців колектив КП «Вінницяоблтеплоенерго», перерахувавши свій дводенний заробіток. Мобільність, швидкість, зарядився, відпрацював, від'їхав – саме такий принцип роботи цієї машини. Її передали військовим із 14-ої бригади, які воюють на Куп’янському напрямку. Установку залпового вогню було створено зусиллями вінницького волонтера Дениса Романовського і автомайстрів. Нещодавно працівники підприємства вдруге долучилися фінансово до виготовлення чергового «міні-Хаймарса». Як годиться, новенький «міні-Град» відправився на передову не порожнім, а із гостинцями – набором засобів особистої гігієни. Про них подбали друзі із ГО «Подільська громада». Авто помчало на лиманський напрямок до хлопців одного із підрозділів бригади Національної гвардії України – гвардії наступу «Буревій». Влітку за дорученням Вінницької обласної військової адміністрації КП «Вінницяоблтеплоенерго» відправляло спецтехніку та ремонтні бригади на допомогу Херсонщині, що постраждала від підтоплення після підриву окупантами Каховської ГЕС. Добровольці двічі замінювали водіїв спецтехніки, працівників комунальних служб, які розпочали свою роботу з перших днів після трагедії.

    Насамкінець декілька слів про плани й перспективи.

    – Підприємство, яке очолив рік тому, має стати одним із кращих в Україні за всіма показниками, – переконаний гендиректор Андрій Ковальов. – І разом із колективом робитиму все можливе і неможливе, щоб так відбулося.

    Один із амбітних проєктів, який потребуватиме чимало коштів, можливо й підтримки іноземних донорів, – це реконструкція теплових мереж та потужної котельні, яка обслуговує кілька об’єктів соціальної інфраструктури у Вінниці.

    Насамперед варто провести капітальний ремонт двох газових котлів КВГ-7,56 у розрізі повної заміни трубної частини. Якщо в умовах воєнного часу вдасться віднайти 3,6 млн грн – цю роботу буде виконано. В іншому випадку доведеться бодай замінити наявні пальники типу БІГ 3х10 на сучасні енергоефективні стуменево-нишові.

    Застосування пальників цього типу дасть змогу навантажити існуючі агрегати до номінальної потужності на рівні 6,5 Гкал/год, а ефективність спалювання природного газу значно підвищить їхній коефіцієнт корисної дії. Вартість впровадження заходу складе 2,9 млн грн. За умови заміни пальникових пристроїв очікувана ефективність – 2 млн грн на рік.

    Крім того, планується заміна магістральної теплової мережі та виведення з експлуатації 547 метрів погонних зношених мереж гарячого водопостачання, перехід на двотрубну систему з облаштуванням 10 індивідуальних теплових пунктів (ІТП) для підігріву води для побутових потреб. Плюси, які отримає підприємство від успішної реалізації цього плану: зменшення втрат теплоносія, ліквідація витоків гарячої води, відсутність затрат на закупівлю холодної води (561 тис. грн/рік) та її транспортування (240 тис. грн/рік), зменшення споживання електроенергії на 63 МВт (418 тис. грн / рік). Очікуваний економічний ефект від усього масштабного проєкту дасть змогу заощаджувати підприємству 5,1 млн грн щороку.

    Час – умовна міра, але дуже хочеться, щоб настав ранок Перемоги, щоб прийшов мир, якого так не вистачає. Дуже хочеться бачити свою країну щасливою, квітучою та вільною.

    – Перемога буде за нами, але ми уже й так перемогли, бо об’єдналися задля спільної мети – подолання ворога, – підкреслює гендиректор Андрій Ковальов. – І як очільник підприємства, і як просто українець, якому небайдужа доля рідної землі, вдячним робітникам за патріотизм. Вічна пам'ять та шана усім тим, кого вже з нами немає... Дякую ЗСУ, медикам, МНСникам, енергетикам, волонтерам. Робимо свою справу. Слава Україні! Героям слава!

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»