РОЗ'ЯСНЕННЯ ПРО ПЛАТУ ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

2022-02-05

   Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання послуги з постачання теплової енергії.

   Зокрема, абонентська плата включає такі витрати:

   – укладення договору про надання комунальної послуги;

   – здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

   – нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;

   – обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності).

   – виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води).

   Плата за абонентське обслуговування нараховується всім споживачам. Споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого теплопостачання та постачання гарячої води (п. 39 Правил надання послуг з постачання гарячої води).

   Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента/міс. Тобто плата за абонентське обслуговування розраховується не за обсяги спожитих послуг, а в розрахунку на 1 абонента та виставлятиметься як окремий платіж.

   Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» від 21.08.2019 р. № 808, держава регулює  її граничний рівень, який з  01.07.2021 р. становить  33,74 грн. Граничний розмір плати за абонентське обслуговування застосовується окремо за кожною комунальною послугою.

   КП «Вінницяоблтеплоенерго» встановлено плату за абонентське обслуговування (Наказ № 229 від 30 вересня 2021 р.), яка з 1 жовтня 2021 року для споживачів у розрахунку на один особовий рахунок для послуг з постачання теплової енергії становить:

   – 32,37 грн з ПДВ – для абонентів з послуги постачання теплової енергії;

   – 21,16 грн з ПДВ – для абонентів з послуги постачання гарячої води загальнобудинковими приладами обліку;

   – 13,05 грн з ПДВ – для абонентів з послуги постачання гарячої води без загальнобудинкових приладів обліку.

   Тариф на послугу з постачання теплової енергії та плата за абонентське обслуговування застосовуються до споживачів тільки за умови укладання з КП «Вінницяоблтеплоенерго» відповідних договорів.

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»