ЯКІСНА ПАЛИВНА ДЕРЕВИНА – МАКСИМАЛЬНА ТЕПЛОВІДДАЧА

2022-11-22

    На виробничій нараді у генерального директора КП «Вінницяоблтеплоенерго» Андрія Ковальова керівники структурних підрозділів 22 листопада говорили про забезпечення котелень на альтернативних видах палива якісними дровами, передусім твердих порід. Останнім часом траплялися випадки, коли постачальники доставляли на об’єкти неконденційну паливну деревину та високої вологості.

    Відомо, що різноманітні види деревини мають різний ступінь тепловіддачі та відрізняється типом горіння. Одна порада горить довго, виділяє багато тепла і практично не створює диму, інші – в процесі горіння практично не віддає тепло та дуже швидко перетворюється на золу.

    Для ефективної роботи твердопаливного котла обираються щільні листяні породи, які вирізняються тривалим горінням з максимальною тепловіддачею. Такий підхід дозволяє отримати максимальний ККД та забезпечує приміщення обігрівом у гранично короткий термін. Важливим для використання у твердопаливних котлах є й урахування показників вологості деревини.

    Прийнято рішення звернутися до постачальників, аби у перспективі враховували особливості роботи твердопаливних котлів і доставляли на склади деревину належної якості.

    Йшлося на засіданні також про пошук та обґрунтування раціональних способів утилізації золи, зокрема, аналіз можливостей та узагальнення досвіду її використання як добрива в сільському господарстві і тп.

Пресслужба КП «Вінницяоблтеплоенерго»